Základní škola Josefa Bublíka Bánov Základní škola Josefa Bublíka Bánov
  • Andersenova noční dílna

    • 27. 03 2024
Andersenova noční dílna
NOC S ANDERSENEM
ZŠ Bánov 27. - 28. 3. 2024
supervize Dagmar Kubišová a Lenka Švehlíková

fota zde: https://eu.zonerama.com/naserodinne/Album/11255182?secret=3r60sfgkpt5XHEmpbUl27dvA1&fbclid=IwAR3PyHrsIVWf2__NDijEx785bPnDdo4PjH9l3JnL9HqUNq-sJh6GjIBx_Xg_aem_AerFvp01eLOl-NJjrcs_AgVvYM6Fy64Ij7kuF9_DUJ1qfSJXTMTlXkAkqAPAJf_JFx70SHAuxZf3FwgT-dx0Ky2h#check-duplicates

- - - - - - - - - -
V letošním roce jsme se rozhodli zapojit do celostátní čtenářské akce Noc s Andersenem, pro kterou jsme zvolili předprázdninový večer. Naše školní nocování dostalo název Andersenova noční dílna.

Ve škole tak přespávalo 21 dětí, především z 5. a 6. třídy a také 3 odvážná děvčata z 3. ročníku. S organizací nám ochotně přijeli pomoci 3 žáci ze 7. A - Robin Kubiš, Simča Mahdalová a Barča Hanáková. Ti se nakonec rozhodli, že celou akci s námi absolvují až do rána. Za jejich pomoc jim moc děkujeme.

Celá noc se nesla v duchu detektivních příběhů, vyšli jsme tím ze zájmu samotných žáků. Hned v úvodu museli sami rozluštit jednu detektivní hádanku, popovídali jsme si o nejznámějších literárních i filmových vyšetřovatelích, o tom, co vše ke své práci správný detektiv potřebuje a jaký by měl být.

Potom se děti rozdělily do vyšetřovacích týmů a začaly luštit rébusy skryté na různých stanovištích ve školní budově. Musely zajistit stopy a pozorně pátrat, aby dokázaly vyřešit svůj případ. Líbil se nám zápal a souhra jednotlivců, dokonce ani tým ze 3. ročníku se vůbec nezalekl obtížnějších úkolů a poradil si s řešením šifer stejně dobře jako starší spolužáci. Hru jsme uzavřeli úspěšným odhalením pachatelů a nakonec jsme si pochutnali na muffinech, které pro nás napekla maminka jednoho ze zúčastněných - Petra Vašíčková. Bylo to od ní krásné a moc chutné překvapení.

Noc s Andersenem je především o čtení a knížkách a my jsme celý večer zakončili povídáním o oblíbených knihách. Každý účastník stručně představil knížku, kterou si přinesl.

Obdiv zaslouží všichni. Bylo úžasné poslouchat, jak zasvěcené, plynule a naprosto přirozeně beseda probíhala. Bylo příjemné zjistit, že čtení knih ani dnes není přežitkem, jak se občas tvrdí, a že jeho popularita u mladé generace neupadá...
text: Dagmar Kubišová a Lenka Švehlíková
fota: Dagmar Kubišová a žáci